Unsur Estetik dalam Sajak karya Rahman Shaar: Aesthetical Elements in Poems of Rahman Shaari - Akhesah, Rahayu; Saludin, Mohd Rosli; Din, Ghazali (Jurnal Peradaban Melayu, 2017)
Rahman Shaari bergiat dalam bidang penulisan pelbagai buku dan rencana sastera bukanlah asing dalam kalangan penulis khususnya pengkarya sastera. Bahkan beliau merupakan seorang penyair, penulis bebas dan ahli akademik negara. Kajian bertajuk ‘Unsur Estetik Dalam Sajak Karya Rahman Shaari’ ini dijalankan bertujuan untuk menganalisis unsur estetika dalam beberapa sajak terpilih Rahman Shaari. Kajian ini juga menerapkan Teori Stilistik bagi mengkaji tentang bahasa yang diterapkan dalam hasil karya sajak beliau. Metodologi kajian ini melibatkan penyelidikan kualitatif berasaskan kajian teks. Karya beliau banyak menyentuh tentang tema alam, cinta, politik, setia kawan, patriotik, alam perkahwinan dan agama. Hasil kajian ini penting untuk mengapresiasi sumbangan karya Rahman Shaari dan berharap kajian ini menjadi pendorong untuk beliau terus menulis dalam dalam bidang puisi dan terus berjuang dalam menghasilkan karya dalam penghasilan sajak bahkan novel dan cerpen. Secara kesimpulannya, kajian ini dapat membuktikan sumbangan Rahman Shaari sangat penting dalam memartabatkan bidang puisi dan merupakan satu wadah untuk memastikan kesinambungan kesenian puisi dalam bidang kesusasteraan Melayu dalam peradaban Melayu di seantero dunia. Rahman Shaari is active in the field of writing various books and literary articles and is well-known especially among the literary authors. He is a literati, poet, independent writer and academic scholar of the country. The study entitled ‘Unsur Estetik Dalam Sajak Karya Rahman Shaari’ is aimed at analyzing aesthetic elements in selected poems of Rahman Shaari. This study also applies Stilistic Theory to study the language applied in the works of his poem. The methodology of this study involves qualitative research based on text studies. His work is much touched on the theme of nature, love, politics, loyal friends, patriotic, marriage and religion. The results of this study are important so as to appreciate the contribution of Rahman Shaari’s work and hoping that this study will also be a driving force for him to continue writing in the field of poetry, novels, and short stories. In conclusion, this study has proven that Rahman Shaari’s contributions are important in the field of poetry and also as a means of ensuring the continuity of poetry in the Malay literature in Malay civilization throughout the world. Keywords: poems, aesthetic, narrative, figure, appreciation, uplifting.