Aplikasi kognisi dalam Pengajaran dan Pembelajaran karangan Bahasa Malaysia dalam kalangan pelajar tingkatan empat melalui Kaedah Hermeneutik: Application of cognition in the Teaching and Learning Bahasa Malaysia essay in form 4 students based on Hermeneutics Method - Nachiappan, Suppiah; Durailimgam, Sriraj; Suffian, Sandra (Jurnal Peradaban Melayu, 2017)
Kajian ini adalah satu usaha untuk mengkaji aplikasi kognisi dalam pengajaran dan pembelajaran karangan Bahasa Malaysia dalam kalangan pelajar tingkatan 4 berdasarkan kaedah Hermeneutik. Kaedah Hermeneutik merupakan satu cara atau kaedah tersirat yang digunakan untuk menginterpretasi teks dan mencari makna di sebaliknya. Oleh itu, kajian ini adalah untuk mengetahui perkembangan kognisi dalam P&P yang efektif untuk menulis karangan Bahasa Malaysia. Kajian ini melibatkan 10 orang pelajar dan 2 orang guru sebagai responden. Hasil daripada kajian didapati terdapat pelbagai cara yang digunakan oleh pelajar dan guru untuk meningkatkan pengetahuan dalam penulisan karangan Bahasa Malaysia. Antara cara-cara yang digunakan oleh guru dan pelajar adalah seperti menggunakan bahan rujukan, menggunakan internet, mendapatkan bantuan guru, melatih pelajar, membaca keratan akhbar, meminta bantuan guru pakar dan memberikan tugasan dengan mengingati perkara yang relevan dan berkaitan dengan tajuk untuk meningkatkan pengetahuan dalam penulisan karangan Bahasa Malaysia. This study is an attempt to study the application of cognition in the teaching and learning of Bahasa Malaysia essay in Form 4 students based on the Hermeneutics method. Hermeneutical method is an implied way or method used to interpret texts and find meaning on the contrary. Therefore, this study is to know the development of cognition in P&P that is effective in writing Bahasa Malaysia essays. This study involves 10 students and 2 teachers as a respondents. The results of the study found that there are various ways that students and teachers use to improve their knowledge in Bahasa Malaysia essay writing. Among the ways teachers and students use are using reference materials, using the internet, obtaining teacher assistance, training students, reading newspaper cutting, asking for expert teacher assistance and assigning tasks to remember relevant and related topics to improve knowledge in writing in Bahasa Malaysia. Keywords: cognition, Bahasa Malaysia essay, Hermeneutical Method