Pembangunan Teras Modal Insan dalam Adat Budaya Melayu: The Development of The Human Capital Core in The Malay Cultural Tradition - Wahid, Azhar (Jurnal Peradaban Melayu, 2017)
Penulisan ini memperhalkan tentang pembangunan modal insan yang menjadi teras kearah melahirkan insan berkualiti dalam adat budaya Melayu selari dengan ajaran Islam yang sangat menitikberatkan aspek kualiti dalam kehidupan bermasyarakat. Agenda modal insan ini merupakan suatu usaha menyediakan pendokong atau pelaksana yang berkualiti dalam melaksanakan segala program pembangunan yang dirancang dan seterusnya dimanfaatkan oleh masyarakat. Dalam agenda pembangunan masyarakat yang berteraskan al-Quran dan alSunnah, terdapat tiga ajaran iaitu akidah, syariah dan akhlak. Gabung-jalin daripada tiga elemen ini akan membentuk satu gagasan yang tersusun bagi pembentukan budaya Melayu yang kuat, mantap, berguna dan terbaik. Orang-orang Melayu amat menekankan kepada budi bahasa dan tatasusila. Perlakuan yang berlandaskan kepada keperluan ini dapat memenuhi nilai-nilai yang dikehendaki secara tradisi yang jelas selari dengan nilai-nilai modal insan dalam adat dan budaya Melayu yang berteraskan agama Islam.This paper describes the development of human capital that is the core to produce quality human beings in Malay culture in line with the teachings of Islam that emphasize quality aspect in community life. This human capital agenda is an effort to provide quality supporters or executives in implementing all planned development programs and subsequently utilized by the community. In the agenda of community development based on the Quran and Sunnah, there are three teachings namely faith, syariah and morals. The combination of these three elements will form an organized idea for the formation of a strong, steady, useful and best Malay culture. The Malays strongly emphasize the courtesy and tolerance. The treatment that is based on these needs is able to meet the inherently desired values in line with the values of human capital in Malay-based customs and cultures of Islam.Keywords: Custom, culture, quality, development, tradition