Unsur-unsur Akidah dalam Kumpulan Puisi Taman Takwa: Elements of Aqidah in An Anthology of Taman Takwa - Bado, Azman; Abdul, Abu Hassan; Ali, Abdul Halim (Jurnal Peradaban Melayu, 2018)
Kajian ini merupakan sebuah kajian kepustakaan yang bertujuan mengenal pasti unsur-unsur akidah dalam kumpulan puisi Taman Takwa (2009) karya Suhaimi Hj. Muhammad. Kaedah analisis kandungan digunakan untuk menganalisis unsur-unsur akidah dalam 97 buah sajak berkaitan ketuhanan. Perbincangan data yang dianalisis dibuat berpandukan `prinsip ketuhanan bersifat Kamal` iaitu salah satu daripada tujuh prinsip dalam teori Takmilah. Dapatan kajian menunjukkan terdapat banyak unsur akidah dalam sajak yang dikaji. Sifat Qudrah adalah sifat ketuhanan yang paling banyak digunakan oleh penyair, selain sifat Iradah dan Wujud. Kajian ini merumuskan bahawa unsur akidah yang ditemui dalam sajak Suhaimi Haji Muhammad adalah teras utama persoalan selaras dengan gaya kepenyairan Suhaimi Haji Muhamamd yang cenderung kepada gaya kesufian.The study was a library research that aimed to identify the elements of aqidah (faith) in an anthology entitled Taman Takwa (2009) by Suhaimi Hj. Muhammad. The contain analysis method used to analysis the element of aqidah in 97 poems which is related to the aspects of divinity. Analysis of the data was discussed based on the `prinsip ketuhanan bersifat Kamal` of the theory Takmilah. Findings of the research showed that many elements of aqidah (faith) was succesfully instilled in the poems, whilst the aspect of Qudrah was the most applied by the poet, which precedes the concept of Iradah and Wujud. This study concludes that the element of aqidah (faith) in the poems by Suhaimi Haji Muhammad was a fundamental point inline to the poet’s authorship that tends to the sufism.Keywords: Elements of Aqidah; Taman Takwa, Divinity, Islamic Poetry