Isu dan cabaran penggunaan MOOC dalam proses pengajaran dan pembelajaran: Issue and challenges of using MOOC in the process of teaching dan learning - Zulkifli, Norfarahi; Hamzah, Mohd Isa; Abdul Razak, Khadijah (Journal of Research, Policy & Practice of Teachers and Teacher Education, 2020)
Kemajuan teknologi masa kini menyaksikan perubahan dalam lanskap pendidikan yang banyak mengubah corak pengajaran dan pembelajaran masa kini seiring dengan pendidikan abad ke 21. Pelan Pembangunan Pendidikan Malaysia Pendidikan Tinggi (PPPM PT) 2015-2025 juga sangat memberi penekanan terhadap penggunaan teknologi maklumat dan transformasi penyampaian proses pengajaran dan pembelajaran. Pelan ini meletakkan lonjakan kesembilan iaitu pembelajaran dalam talian tahap global untuk transformasi sistem pendidikan dengan memanfaatkan teknologi maklumat bagi meningkatkan kualiti pembelajaran di Malaysia. Perkara ini juga bertepatan dengan Pendidikan 4.0 yang mengketengahkan kemahiran abad 21 yang sangat penting untuk diaplikasikan dalam pendidikan. Massive Open Online Courses (MOOC) merupakan satu platform yang diperkenalkan sebagai satu pendekatan baru dalam proses pengajaran dan pembelajaran. Walaupun MOOC didapati dapat menambahbaik pengajaran dan meningkatkan penglibatan pelajar, terdapat banyak kajian lepas menunjukkan kesediaan pelajar menggunakan MOOC masih berada di tahap sederhana. Justeru, kajian ini dijalankan untuk mengenalpasti halangan utama penggunaan MOOC dalam proses pengajaran dan pembelajaran serta mengenalpasti perbezaan dari segi halangan penggunaan MOOC oleh pelajar mengikut demografi di sebuah politeknik di zon selatan. Kajian secara kuantitatif ini dijalankan dengan mentadbir soal selidik kepada 213 orang pelajar untuk mendapatkan maklum balas. Data diukur dengan menggunakan skala likert 1 hingga 5 dan dianalisis menggunakan Statistical Package for Social Science (SPSS) untuk melihat analisis deskriptif dan inferensi kepada. Kesahan soal selidik juga telah dijalankan dan nilai alpha bagi soal selidik ialah, α = 0.887. Dapatan kajian menunjukkan sumber liputan internet/wifi menjadi halangan utama penggunaan MOOC dalam proses pengajaran dan pembelajaran walaupun pelajar memberikan komitmen dan bermotivasi untuk menggunakan MOOC. Abstract The Malaysian Education Development Plan for Higher Education (PPPM PT) 2015-2025 strongly emphasizes the use of information technology and the transformation of the delivery of teaching and learning processes. The plan places the ninth shift in the global online learning which is intended to transform the education system by leveraging information technology in improving the quality of learning in Malaysia. This is in line with Education 4.0 which highlights the 21st century skills that are so important to be applied in education. Massive Open Online Courses (MOOCs) are a platform introduced as a new approach to the teaching and learning process. Although MOOCs have been found to improve teaching and increase student engagement, many previous studies have shown that students’ readiness to use MOOCs is still at a moderate level. Therefore, this study was conducted at one polytechnic in the Southern Zone to identify the major barriers to the use of MOOCs and identify differences in the barriers by demography. This quantitative study was conducted by administering the questionnaire to 213 students for feedback. Data were collected using a 1 to 5 Likert scale and analyzed using Statistical Package for Social Science (SPSS) by measuring the descriptive and inferential statistic. The alpha value of the questionnaire was, α = 0.887. The findings show that internet/Wi-Fi coverage sources are a major obstacle to using MOOCs within the classroom even though students are committed and motivated towards using MOOCs. Keywords: Challenges, Educational Technology, Issues of MOOCs, Massive Open Online Course (MOOC),