Masalah dalam pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Moral di sekolah menengah dan penyelesaian masalah melalui kaedah Hermeneutik** - Nachiappan, Suppiah; Sinnasamy, Barathy; Suffian, Sandra (Journal of Research, Policy & Practice of Teachers and Teacher Education, 2017)
Kajian ini dijalankan bagi mengenal pasti masalah sebenar yang dihadapi oleh guru-guru yang mengajar mata pelajaran Pendidikan Moral dan cara-cara bagi mengatasi masalah tersebut. Soal selidik diedarkan kepada 6 responden yang merupakan guru mata pelajaran Pendidikan Moral di beberapa buah sekolah menengah di sekitar daerah Batang Padang. Dapatan kajian dianalisis secara kualitatif menggunakan kaedah Hermeneutik. Hasil kajian mendapati masalah utama yang dihadapi oleh guru adalah ketika pelajar tidak dapat mengaitkan nilai yang dipelajari dengan keadaan sebenar, guru-guru gagal dalam menguasai penyampaian pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Moral serta kekurangan bahan bantu mengajar. Dapatan kajian menunjukkan masalah dalam pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Moral dapat diatasi sekiranya guru-guru mengambil inisiatif mempelbagaikan kaedah bagi menarik minat pelajar. Kementerian Pendidikan Malaysia dan pihak sekolah perlu memberi sokongan dalam mengorganisasi program khas, seminar dan kursus kepada guru, meningkatkan kelengkapan bahan bantu mengajar agar menjayakan pengajaran dan pembelajaran Pendidikan Moral.