Kesan Strategi Pengajaran Timbal Balik terhadap kemahiran membaca dan minat membaca murid: The impact of Reciprocal Teaching Strategies on pupils’ reading comprehension skills and reading interests - Jie, Ooi Li (Journal of Research, Policy & Practice of Teachers and Teacher Education, 2020)
Tujuan kajian ini adalah untuk mengkaji kesan penggunaan Strategi Pengajaran Timbal Balik (STB) terhadap kemahiran membaca dan minat membaca murid dalam mata pelajaran Bahasa Cina. Kajian ini menggunakan reka bentuk eksperimen kuasi. Subjek kajian terdiri daripada murid-murid Sekolah Jenis Kebangsaan Cina (SJKC) iaitu seramai 63 orang murid Tahun Lima. Seramai 35 orang murid dalam kumpulan rawatan diajar menggunakan STB dan 28 orang murid dalam kumpulan kawalan diajar menggunakan teknik konvensional. Data kuantitatif dikutip melalui ujian pra, ujian pos dan soal selidik. Data kualitatif juga dikutip untuk menyokong data-data kuantitatif melalui temu bual. Dapatan kajian mendapati bahawa terdapat perbezaan yang signifikan di dalam kemahiran membaca di antara kumpulan rawatan (M=58.06, SP=16.37) dan kumpulan kawalan (M=48.18, SP=19.62) dalam ujian pos, t(61)=3.13, p