Pertimbangan moral dan motivasi pelajar dalam Pendidikan Moral: Moral judgement and student motivation in Moral Education - Appalanaidu, Sathish Rao (Journal of Research, Policy & Practice of Teachers and Teacher Education, 2018)
Kajian ini menyiasat tahap pertimbangan moral, dan bentuk motivasi pelajar Pendidikan Moral (PM) di sekolah menengah dengan melibatkan sampel seramai 1104 pelajar PM berumur 14 hingga 16 tahun. Penemuan kajian ini menunjukkan bahawa lebih separuh (53.4%) pelajar PM berada pada tahap pertimbangan moral yang tidak matang (M = 273.00, S.P. = 31.44) dan selebihnya berada pada tahap matang. Didapati juga pelajar perempuan mempunyai pertimbangan moral yang tinggi berbanding pelajar lelaki dengan perbezaan signifikan (t (1102) = -2.785, p < 0.01). Sementara itu, wujud perbezaan pertimbangan moral (F (2, 1101) = 4.205, p = 0.015) antara pelajar berumur 14 dengan 16 tahun. Motivasi (F (2, 1101) =11.69, p = 0.00) juga mempunyai perbezaan signifikan antara pelajar berumur 14 dengan 16 tahun. Berkaitan dengam motivasi pelajar dalam PM, terdapat hubungan signifikan antara pertimbangan moral dengan bentuk motivasi amotivation, external, introjected dan identified. Kesimpulannya, kajian ini menunjukkan bahawa walaupun PM berperanan untuk meningkatkan pertimbangan moral pelajar tetapi pelajar masih rendah dari segi pencapaian pertimbangan moral dan motivasi. Ini membawa implikasi bahawa lebih perhatian harus diberikan kepada PM untuk memantapkan lagi pertimbangan moral pelajar dan juga keperluan motivasi dalam mempelajari PM.--------------------------------------------------------------------------------------------------This study investigated the level of moral judgment, and the motivation of Moral Education (ME) students in secondary schools with a sample of 1104 ME students aged 14 to 16 years old. Findings of this study showed that over half (53.4%) of ME students were in the immature level of moral judgement (M = 273.00, SD = 31.44) and the rest were at the mature level. Female students had a significantly higher moral judgement than male students (t (1102) = -2.785, p < 0.01). A significant age group differences in level of moral judgement (F (2, 1101) = 4.205, p= 0.015) was found between 14 and 16 years old students. With regards to motivation in ME (F (2, 1101) =11.69, p = 0.00), a significant relationship was found between students aged 14 and 16 years. In addition, a significant relationship between moral judgment and the amotivation, external, introjected and identified motivation was identified through this study. In conclusion, this study suggests that although ME plays a role in raising the student's moral judgement, students are still low in terms of achieving moral judgment. The implication is that more attention should be given to ME to further enhance student's moral judgement and more importantly the results of the study provide awareness on the need to reinforce moral judgement and motivation.