KEPENTINGAN KEMAHIRAN MATEMATIK TERHADAP PRESTASI PELAJAR DALAM MATA PELAJARAN PRINSIP PERAKAUNAN: The Importance of Mathematical Skills Towards Students’ Achievement in Principles of Accounting - Toh, Vianah; Yusof, Rohaila (Management Research Journal, 2013)
Kajian ini adalah bertujuan untuk menguji perkaitan antara kemahiran Matematik dengan pencapaian pelajar dalam mata pelajaran Prinsip Perakaunan. Seterusnya ia bertujuan untuk mencari perbezaan antara pencapaian Prinsip Perakaunan berdasarkan faktor-faktor lain seperti pengaruh rakan sebaya, jantina dan tahap pendidikan ibu bapa. Seramai 70 orang pelajar Tingkatan Empat di sebuah sekolah iaitu Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Rambai, Melaka telah dipilih sebagai sampel kajian. Intrumen kajian yang digunakan adalah soal selidik dan ujian Matematik yang mengandungi dua bahagian yang menguji sejauhmana kemahiran berfikir dan kemahiran menyelesaikan masalah. Dapatan kajian menunjukkan bahawa pentingnya kemahiran matematik terutamanya kemahiran berfikir dan kemahiran menyelesaikan masalah terhadap pencapaian pelajar dalam mata pelajaran Prinsip Perakaunan. Dapatan turut menunjukkan terdapat perbezaan yang signifikan antara jantina dengan pencapaian pelajar. Dapatan kajian menunjukkan bahawa tidak terdapat perbezaan yang signifikan di antara tahap pendidikan ibu bapa dengan pencapaian pelajar dalam mata pelajaran Prinsip Perakaunan. kesimpulannya, kajian ini mendapati bahawa terdapat hubungan yang signifikan di antara kemahiran Matematik dengan pencapaian pelajar dalam mata pelajaran Prinsip Perakaunan. This study is carried out to study the relationship between Mathematical skills and students’ achievement in the Accounting Principle subject. This study tried to measure the differences between the subject of Accounting Principle achievements with other factors such as the influence of peers, gender and parents’ education level. A group of Form 4 students in total of 70 people from Sekolah Menengah Kebangsaan Bukit Rambai, Melaka are selected as the sample for this study. The instruments used in this studywere survey questions and Mathematic test which include two parts. They were designed to test the thinking ability and the ability of solving problems. A pilot study was carried out to check the realibilty and suitability surveys. The results of this study shows that mathematic skills especially on thinking technique and problem solving skills is important for students’ achievement on Accounting Principle Subject. Result also shows that there are significant differences between gender and achievement. However, there is no difference in relation of parent education level on the students achievement in the subject. As a conclusion, this study shows that there is a significant relation between Mathematics skills and students achievement in Accounting Principle subject.