Tingkah Laku Integriti Dalam Pemantapan Pengurusan Sektor Perkhidmatan Awam: Integrity Behavioral in Order to StrengtheningThe Management of Public Sector Service - Musa, Kamaruddin; Saad, Norizan; Mohd Nor, Mohd Asri (Management Research Journal, 2018)
The purpose of this study is to clarify the status of integrity behavioral practices among members of the civil service in Malaysia. In addition to determining the position of values, ethics and morals in the context of the implementation of public service delivery process. The study involved 645 respondents, comprising members of the civil service serving at the office of the State Secretary, which involved four main zones, namely central, south, north and east. The research design created is based on the Principle Centred Leadership model. The data analysis done based on the descriptive statistics of mean score and standard deviation. The findings of the study showed that the whole of integrity behavior practice recorded a high mean score of 4.20. this suggests that the public sector is a sector that has a high awareness of the practice of integrity. Members of the public service have strong ties to integrate integrity behavior in the reality of the execution of responsibilities and tasks.This study is limited to integrity behavioral practices, at the state-owned civil service. The findings show that members of the civil service have a high level of awareness in maintaining value, ethics and morals, not only in the aspect of the service delivery process, but also in the context of individual holding principles. Demonstrating the public service sector is a sector that gives the highest priority to integrity behavior. Tujuan kajian ini dalah untuk memperjelaskan kedudukan tahap amalan tingkah laku integriti dalam kalangan anggota-anggota perkhidmatan awam di Malaysia. Di samping menentukan kedudukan nilai, etika serta moral dalam konteks pelaksanaan proses penyampaian perkhidmatan organisasi awam. Kajian ini melibatkan seramai 645 orang responden, terdiri daripada anggota-anggota perkhidmatan awam yang berkhidmat di pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri, melibatkan empat zon utama, iaitu tengah, selatan, utara dan timur. Reka bentuk kajian diasaskan kepada kerangka pemikiran kepimpinan berpusatkan prinsip (Principle Centred Leadership). Analisis kajian dilakukan berasaskan statistik deskriptif skor min dan sisihan piawai. Dapatan kajian secara keseluruhannya amalan tingkah laku integriti merekodkan skor min yang tinggi, iaitu dalam lingkungan 4.20. ini menunjukkan bahawa sektor awam merupakan sektor yang mempunyai kesedaran amalan tingkah laku integriti yang tinggi. Anggota-anggota perkhidmatan awam mempunyai ikatan yang kuat terhadap tingkah laku integriti dalam realiti pelaksanaan tanggungjawab dan tugasan. Kajian ini dibataskan hanya kepada aspek amalan tingkah laku integriti, terhad diempat buah negeri sahaja. Dapatan kajian menunjukkan anggota-anggota perkhidmatan awam mempunyai tahap kesedaran yang tinggi dalam mempertahankab nilai, etika dan moral, bukan sahaja dalam aspek proses penyampaian perkhidmatan, sebaliknya juga dalam konteks prinsip pegangan individu. Menunjukkan sektor perkhidmatan awam merupakan sektor yang memberikan keutamaan tertinggi terhadap tingkah laku integriti.