Pengaruh peletakan pasaran institusi pengajian tinggi terhadap wakaf pendidikan: The influence of higher education institutions market Positioning to educational waqf - Zainudin, Noor Hidayah; Heriranto, Peranika; Zainol, Zuraidah; Osman @ Zainal Abidin, Juliana (Management Research Journal, 2020)
Wakaf pendidikan ditubuhkan sebagai alternatif untuk mengurangkan beban pembiayaan kerajaan bagi tujuan pembangunan institusi pendidikan. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji pengaruh peletakan pasaran institusi pengajian tinggi terhadap wakaf pendidikan. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif. Sampel terdiri daripada 381 orang responden Muslim yang berumur 18 tahun ke atas di sekitar kawasan penempatan Universiti Teknologi Mara Seri Iskandar, Perak. Teknik persampelan rawak sistematik digunakan bagi proses pengumpulan data kajian. Data dianalisis menggunakan dua kaedah analisis statistik iaitu deskriptif dan inferens. Statistik deskriptif terdiri daripada analisis kekerapan, peratus, min dan sisihan piawai dengan menggunakan perisian Statistical Packages for Social Science (SPSS). Statistik inferens pula melibatkan analisis Structural Equation Modeling (SEM) menerusi perisian Analysis of Moment Structures (AMOS). Dapatan analisis hubungan langsung mendapati atribut peletakan pasaran iaitu imej dan personaliti mempunyai pengaruh yang signifikan terhadap kecenderungan berwakaf kepada IPT. Justeru, peningkatan dan penurunan imej dan personaliti IPT mampu mempengaruhi peningkatan dan penurunan wakaf pengajian tinggi. Kajian ini mendapati bahawa imej dan personaliti IPT yang unggul dapat meletakkan institusi pengajian tinggi berada di tempat yang lebih baik dalam persaingan pasaran pendidikan. Implikasi kajian ini dapat membantu institusi pengajian tinggi mengenalpasti strategi peletakan pasaran yang tepat dalam mempromosikan wakaf pendidikan kepada masyarakat dan pemegang taruh.