Pembentukan karakter kepimpinan murid sekolah rendah melalui amalan pedagogi terbeza - Mustaffa, Zurina; Hussin, Zaharah; Kamarudin, Azni Yati; Sulaiman, Abdul Hadi; Yaakub, Zuraini (Management Research Journal, 2024)
Pedagogi Terbeza merupakan pendekatan pengajaran kontemporari yang memanfaatkan kepelbagaian murid di bilik darjah. Kajian ini bertujuan untuk mengenal pasti amalan Pedagogi Terbeza dalam pembentukan karakter kepimpinan murid serta mengenal pasti kebolehgunaan Pedagogi Terbeza dalam pembentukan karakter kepimpinan murid sekolah rendah. Metodologi kajian adalah berbentuk kualitatif dengan menggunakan protokol temu bual separa struktur. Sampel kajian terdiri daripada 2 orang guru pelatih IPGM Kampus Raja Melewar. Dapatan kajian menunjukkan Pedagogi Terbeza dapat membina karakter kepimpinan murid seperti hormat menghormati dan bekerjasama. Secara spesifik, murid didapati lebih menghargai kepelbagaian rakan sebaya dan lebih cenderung untuk bekerjasama dalam aktiviti kumpulan. Dapatan juga menunjukkan Pedagogi Terbeza boleh digunakan dalam pembentukan karakter kepimpinan kerana ia dapat memberi keseronokan kepada murid dan memberi impak yang positif seperti wujudnya toleransi antara guru dan murid. Kajian ini memberi implikasi yang besar kepada pelbagai pihak berkepentingan dalam pendidikan termasuk Kementerian Pendidikan Malaysia, Jabatan Pendidikan Negeri, Pejabat Pendidikan Daerah, serta pihak sekolah yang melibatkan guru dan murid.