Hubungan Antara Gaya Kepimpinan Transformasi dengan Kepuasan Kerja dalam kalangan Penolong Pegawai Perubatan - Md Amin, Ahmad Fauzi; Ishak, Rosnah (Management Research Journal, 2024)
Kajian ini meneliti hubungan antara gaya kepimpinan transformasi dan kepuasan kerja dalam kalangan Penolong Pegawai Perubatan di hospital pakar negeri Selangor. Kajian kuantitatif ini melibatkan 304 responden yang dipilih secara persampelan rawak berstrata. Data diperoleh melalui soal selidik Multifactor Leadership Questionnaire (MLQ) dan Minnesota Satisfaction Questionnaire (MSQ) dan dianalisis menggunakan perisian SPSS IBM versi 23.0. Dapatan kajian menunjukkan tahap kepimpinan transformasi penyelia dan kepuasan kerja Penolong Pegawai Perubatan berada pada tahap tinggi. Analisis korelasi Pearson pula menunjukkan hubungan positif sederhana yang signifikan antara kepimpinan transformasi dan kepuasan kerja (r=0.572, p<0.05). Dimensi pertimbangan individu dalam kepimpinan transformasi didapati mempunyai hubungan paling kuat dengan kepuasan kerja Penolong Pegawai Perubatan. Kajian ini menegaskan kepentingan kepimpinan transformasi dalam meningkatkan motivasi, kesejahteraan, dan kepuasan kerja Penolong Pegawai Perubatan, sekali gus menyumbang kepada kualiti perkhidmatan kesihatan yang lebih baik. Implikasi kajian mencadangkan keperluan untuk latihan dan pembangunan kepimpinan bagi memastikan penyelia Penolong Pegawai Perubatan dapat mengamalkan kepimpinan transformasi secara efektif. Kajian akan datang disarankan untuk meneroka faktor lain seperti beban kerja, keseimbangan kerja-hidup, dan sokongan organisasi yang turut mempengaruhi kepuasan kerja Penolong Pegawai Perubatan serta menggunakan pendekatan kualitatif bagi mendapatkan pemahaman yang lebih mendalam mengenai cabaran yang dihadapi oleh Penolong Pegawai Perubatan.