Tahap Pengetahuan Pelajar dalam Industri Sawit di Malaysia: Students' Knowledge of Malaysia Palm Oil Industry - Jusoh, Mohd Abdullah; Che Omar, Ahmad Raflis; Ahmad, Azhar (Management Research Journal, 2017)
Kelapa Sawit merupakan antara komoditi penting di Malaysia. Ia memberi sumbangan yang besar kepada ekonomi negara. Kelapa sawit merupakan penyumbang utama kepada Keluaran Dalam Negara Kasar selain daripada petroleum dan getah. Namun begitu perkembangan sektor sawit di Malaysia menghadapi beberapa cabaran. Antaranya harga sawit yang kurang stabil, masalah kekurangan tenaga buruh, pengeluaran hasil sawit yang kurang konsisten dan juga minat generasi muda terhadap bidang penanaman sawit yang semakin berkurang. Oleh itu, generasi muda masa kini haruslah dipupuk supanya mempunyai tahap pengetahuan yang tinggi serta lebih cenderung untuk menceburkan diri dalam bidang ini. Selain itu, guru sebagai individu yang paling penting di sekolah haruslah memainkan peranan dalam menerapkan pendidikan mengenai sawit dalam kalangan pelajar di sekolah.Palm oil is among the most important commodity in Malaysia. It contributes significantly to the national economy. Palm oil is a major contributor to the Gross Domestic Product other than petroleum and rubber. However the development of the oil sector in Malaysia faces several challenges like less stable oil prices, labor shortages, production yields are less consistent and also the younger generation against the planting of diminishing returns. Therefore, the younger generation must be nurtured round to have higher knowledge and more likely to be involved in this field. In addition, individual teachers as the most important in the school should play a role in implementing education on palm among students in school.