Sikap Guru Terhadap Perubahan dalam Sekolah di Malaysia: Teacher Attitudes Toward Change in Schools in Malaysia - Abu Hassan, Mohd Aizat; Rabbani, Mohd Faizal; Mohamad Shukor, Mohamad Ekhwan; Abdul Majid, Mohd Mastifino (Management Research Journal, 2018)
This study was conducted with the aim of identifying the level of teacher's attitude toward change based on cognitive, affective and behavioral dimensions in Malaysian schools. Respondents of the study consisted of 865 randomly selected school teachers. In order to conduct the study, the questionnaire was derived from adaptation of the previous study, namely Tai and Omar (2014). The findings of the study showed that teachers' attitude towards change was moderate. This finding can help the relevant parties to find solutions to help improve teachers' attitudes towards change can be enhanced to a high level.Kajian ini dijalankan dengan tujuan untuk mengenal pasti tahap sikap guru terhadap perubahan berdasarkan dimensi kognitif, afektif dan tingkahlaku dalam sekolah di Malaysia. Responden kajian terdiri daripada 865 orang guru sekolah yang telah dipilih secara rawak. Bagi menjalankan kajian, borang soal selidik dihasilkan hasil adaptasi kajian terdahulu iaitu kajian Tai dan Omar (2014).Dapatan kajian secara keseluruhannya mendapati sikap guru terhadap perubahan pada tahan sederhana. Dapatan ini dapat membantu pihak-pihak yang berkaitan untuk mencari penyelesaian bagi memabantu meningkatkan sikap guru terhadap perubahan dapat dipertingkatkan ke tahap yang tinggi.