Pengaruh Amalan Pembelajaran Profesional terhadap Kepimpinan Guru-Guru Kolej Vokasional di Perak: The Influence of Professional Learning Practice on Leadership of Vocational College Teachers in Perak - Wan Azahari, Wan Ameera Farhah; Mansor, Mahaliza (Management Research Journal, 2018)
Kajian ini adalah bertujuan untuk mengenal pasti pengaruh amalan pembelajaran profesional terhadap kepimpinan guru kolej vokasional di negeri Perak. Seramai 278 orang guru dari 10 buah kolej vokasional di seluruh negeri Perak telah dipilih dengan menggunakan persampelan rawak mudah. Kajian ini adalah berbentuk kuantitatif dengan menggunakan soal selidik yang telah dibangunkan oleh Mahaliza (2013) dan Sickle (2011) bagi item-item amalan pembelajaran profesional manakala kepimpinan guru dibangunkan oleh Katzenmeyer dan Moller (2009). Analisis deskriptif iaitu min dan sisihan piawai serta inferensi sepertikorelasi pearson dan regreasi pelbagai telah digunakan untuk menjawab persoalan serta hipotesis kajian. Data yang diperoleh telah di analisis menggunakan perisian SPSS versi 20. Secara keseluruhannya, dapatan kajian menunjukkan terdapat hubungan positif dan signifikan (r=.51, p