Hubungan Antara Ciri-Ciri Kerja Berpasukan Dengan Keberkesanan Kerja Berpasukan dalam Kalangan Guru-Guru Tingkatan Enam Sekolah Menengah Kebangsaan di Negeri Pahang: Relationship Between Teamwork Characteristic and Teamwork Effectiveness Among Form Six Secondary School Teachers in Pahang - Hashim, Zahari (Management Research Journal, 2018)
This study aims to investigate the relationship between teamwork characteristics and the effectiveness of teamwork among Form Six secondary school teachers in Pahang. Based on the model developed by Campion, Papper and Medsker (1996), this study was quantitative in the form of data collection using questionnaire. The sample of the study involved 250 From Six teachers of secondary school in Pahang State. Descriptive statistics were used to answer the research questions, while the statistical inference was Pearson’s correlation test to test the hypotheses. The study found that for the aspect under the process theme, analysis showed potential aspect, task load sharing and communication/teamwork showed a high level of relationship with the work force’s effectiveness. For the aspect under the task design theme, the various aspect of task and involvement showed a high level of relationship with the workforce efficiency. For the aspect under the context of the theme, there are two characteristics of the work theme namely training and communication/teamwork between the teams showing a high level of relationship with work effectiveness. On the other hand, under the theme of interdependence, there are two characteristics of the work theme, which are mutual dependence on goals and interdependence on feedback/rewarding, showing a high level of relationship with the effectiveness of teamwork among national secondary school teachers. The implications of the study are increasingly high in teamwork performance and the effectiveness of teamwork among Form Sixth secondary school teachers in Pahang.Kajian ini adalah bertujuan untuk menerangkan hubungan antara ciri-ciri kerja berpasukan dengan keberkesanan kerja berpasukan dalam kalangan guru-guru Tingkatan Enam Sekolah Menengah Kebangsaan di Negeri Pahang. Kajian ini adalah berbentuk kuantitatif melibatkan pengumpulan data yang dilakukan menggunakan soal selidik. Populasi kajian adalah seramai 677 orang. Sampel kajian melibatkan 250 orang guru Tingkatan Enam Sekolah Menengah Kebangsaan di Negeri Pahang. Statistik deskriptif digunakan bagi menjawab persoalan kajian manakala statistik inferensi iaitu analisis Korelasi Pearson untuk menguji hipotesis. Dapatan kajian menunjukkan daripada analisis Korelasi Pearson, bagi aspek dibawah tema proses, analisis menunjukkan aspek potensi, perkongsian beban tugas dan komunikasi/kerjasama di dalam pasukan kerja menunjukkan hubungan yang tinggi dengan keberkesanan pasukan kerja. Bagi aspek di bawah tema reka bentuk tugas, aspek pelbagai tugas dan penglibatan menunjukkan hubungan yang tinggi dengan keberkesanan pasukan kerja. Bagi aspek di bawah tema konteks, terdapat dua ciri pasukan kerja iaitu latihan dan komunikasi/kerjasama antara pasukan menunjukkan hubungan yang tinggi dengan keberkesanan pasukan kerja. Manakala bagi aspek di bawah tema saling bergantungan, terdapat dua ciri pasukan kerja iaitu saling bergantungan terhadap matlamat dan saling bergantungan terhadap maklumbalas/ganjaran menunjukkan hubungan yang tinggi dengan keberkesanan pasukan kerja. Implikasi kajian adalah semakin tinggi ciri-ciri kerja berpasukan maka semakin tinggi keberkesanan kerja berpasukan dalam kalangan guru-guru Tingkatan Enam Sekolah Menengah Kebangsaan di Negeri Pahang.