Kesan Pelaksanaan Pembelajaran Berasaskan Masalah Terhadap Pemikiran Kritis Pelajar Tingkatan Empat Dalam Mata Pelajaran Prinsip Perakaunan: The Effect of Problem Based Learning (PBL) Towards Form Four Students’ Critical Thinking Skills in Principles of Accounting Subject - Shafii, Siti Faridah; Jaafar, Hartini (Management Research Journal, 2018)
This study aimed to identify the effect of problem-based learning (PBL) towards students’ critical thinking skills in Principles of Accounting subject. Quantitative approach with quasi-experimental design is utilised and the sample consisted of 31 students for the treatment group and 34 students for the control group. The instruments employed include PBL stimulation set for Financial Statement (Sole Proprietorship) topic and Watson-Glaser critical thinking test. Descriptive and inferential analysis technique were used to analyse the data. Descriptive analysis was used to assess the level of critical thinking, while inferential analysis which involved a t-test analysis was used to explain the differences between the chosen variables. The findings showed an increase in the level of critical thinking for both groups with a significantly higher increase for the treatment group compared to the control group. It can be concluded that PBL has improved students’ critical thinking skills. The study implicated that PBL can enhance teaching and learning effectiveness of Principles of Accounting subject and can be used as an alternative to existing learning method.Kajian ini bertujuan mengenalpasti kesan pembelajaran berasaskan masalah (PBM) terhadap pemikiran kritis pelajar dalam mata pelajaran Prinsip Perakaunan. Pendekatan kuantitatif digunakan dengan reka bentuk kuasi eksperimen dan sampel terdiri daripada 31 orang pelajar kumpulan eksperimen dan 34 orang pelajar kumpulan kawalan. Instrumen digunakan iaitu set rangsangan PBM bagi tajuk Penyata Kewangan (milikan tunggal) dan ujian pemikiran kritis Watson-Glaser. Data dianalisis menggunakan kaedah analisis deskriptif dan inferensi. Analisis deskriptif menjelaskan tahap pemikiran kritis pelajar, manakala analisis inferensi pula melibatkan ujian-t yang menerangkan perbezaan bagi pemboleh ubah kajian. Dapatan kajian menunjukkan terdapat peningkatan tahap pemikiran kritis pada kedua-dua kumpulan dengan kumpulan eksperimen memperoleh peningkatan pencapaian yang lebih tinggi berbanding kumpulan kawalan secara signifikan. Kesimpulannya, kajian ini menunjukkan bahawa PBM dapat meningkatkan pemikiran kritis pelajar. Implikasi kajian menunjukkan kaedah PBM dapat meningkatkan keberkesanan pengajaran dan pembelajaran Prinsip Perakaunan serta boleh dijadikan sebagai alternatif kepada pembelajaran sedia ada.