Kesan Iklim Keselamatan terhadap Penyertaan Paramedik Lembah Klang: Implikasi bagi Pengurusan yang Lebih Efektif - Romli, Jamaludin Nasir; Ishak, Rosnah; Awang, Marinah (Management Research Journal, 2024)
Kajian ini menilai hubungan antara iklim keselamatan dan penyertaan keselamatan dalam kalangan pekerja paramedik di Lembah Klang, dengan memberi tumpuan kepada elemen pengurusan dalam memperkukuhkan budaya keselamatan. Dari perspektif pengurusan, kajian ini bertujuan untuk menilai sejauh mana peranan kepimpinan, strategi pengurusan risiko, serta sistem pemantauan keselamatan dapat mempengaruhi penyertaan pekerja dalam memastikan kepatuhan kepada amalan keselamatan. Kajian ini menggunakan pendekatan kuantitatif dengan soal selidik yang diadaptasi untuk mengumpulkan data daripada paramedik di pelbagai stesen penyelamat di Lembah Klang. Analisis data dilakukan menggunakan teknik statistik seperti korelasi dan regresi bagi menentukan hubungan antara iklim keselamatan dan penyertaan keselamatan, serta kesan faktor demografi terhadap kedua-dua elemen ini.  Dapatan kajian menunjukkan bahawa iklim keselamatan yang positif, yang diperkukuhkan melalui polisi yang jelas, latihan keselamatan yang berterusan, dan kepimpinan yang menyokong, berkait rapat dengan tahap penyertaan keselamatan yang lebih tinggi. Ini bukan sahaja mengurangkan kadar kemalangan kerja tetapi juga meningkatkan produktiviti, kepuasan kerja, dan keberkesanan pengurusan risiko dalam organisasi. Oleh itu, pengurusan perlu memainkan peranan proaktif dalam membentuk budaya keselamatan yang kukuh dengan menekankan kepentingan kepimpinan yang responsif, komunikasi dua hala mengenai isu keselamatan, serta pengukuhan sistem pemantauan yang sistematik bagi memastikan keselamatan operasi paramedik dioptimumkan.