Tahap Penguasaan Penggunaan Kata Kerja dalam kalangan Pelajar di Tingkatan Empat Sekolah Berasrama Penuh: Level of Mastery in Using Verbs Among Form Four Full Boarding Schools Students - Isa, Annuar Khisham; Hamzah, Zaitul Azma Zainon; Sha’ri, Sharil Nizam (PENDETA, 2021)
Satu cabang daripada linguistik umum yang menerangkan peraturan-peraturan atau hukum sesuatu bahasa ialah tatabahasa. Penggabungan kata-kata untuk menghasilkan bunyi dan frasa adalah dua bentuk, iaitu morfologi dan sintaksis. Penguasaan tatabahasa memainkan peranan penting dalam PdP guru dan pelajar berupaya menguasainya dalam ilmu linguistik bidang huraian hingga ke peringkat ayat. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji tahap penguasaan penggunaan kata kerja dan menganalisis penguasaan penggunaan kata kerja dalam kalangan pelajar. Responden yang terlibat adalah seramai 100 orang pelajar tingkatan empat sekolah menengah berasrama penuh.Kaedah kajian ini menggunakan reka bentuk kajian kuantitatif dengan menganalisis dapatan ujian tatabahasa yang telah diedarkan kepada pelajar. Dapatan kajian dianalisis menggunakan bantuan perisian SPSS versi 26.0 dan dianalisis menggunakan penentuan ujian skor min bagi mengetahui tahap tinggi, sederhana dan rendah pengukuran markah pelajar. Pengkaji mengumpul data menerusi sampel kajian, iaitu secara rawak mudah. Kajian ini menggunakan kaedah deskriptif melalui nilai skor mod, skor median, frekuensi dan peratusan. Melalui dapatan kajian ini menunjukkan bahawa terdapat tahap penguasaan penggunaan kata kerja dalam kalangan pelajar yang dapat mengatasi masalah penggunaan kata kerja. Berdasarkan dapatan kajian, pengkaji mendapati bahawa terdapat tahap penguasaan penggunaan kata kerja dalam kalangan pelajar, jenis-jenis kesilapan penggunaan kata kerja yang kerap dilakukan oleh pelajar. Melalui pengujian yang dijalankan ujian deskriptif, penguasan penggunaan kata kerja pelajar berada pada tahap yang tinggi. Oleh itu, kajian ini menunjukkan bahawa tahap penguasaan kata kerja mempunyai potensi yang baik dan menjadi pengukuran penguasaan pengajaran dan pembelajaran tatabahasa. A branch of general linguistics that describes the rules or laws of a language is grammar. The combination of words to produce sounds and phrases is of two forms, namely morphology and syntax. Grammar mastery plays an important role in the Teaching and Learning (TnL) process and enables students to master it in the field of descriptive linguistics up to the sentence level. This study aims to examine the level of mastery in using verbs and analyze the mastery of using verbs among students. This research method uses a quantitative study design by analyzing the findings of grammar tests that have been distributed to students. Respondents involved were 100 Form Four full boarding secondary school students. The data of the study were analyzed using SPSS software assistance and analyzed using high, medium and low level determination of students marks. The data was collected from random sampling. The data was analyzed descriptively through mode score value, median score, frequency and percentage. By analyzing the findings, it indicated a level of mastery using verbs among students that can overcome the problem of using verbs. The findings revelaed that the level of mastery is at a high level. Therefore, this study shows that the level of verb mastery is potentially good and obtain a high measurement of verb mastery. Keyword : Grammar, Mastery, Verbs, Teaching and Learning