Trend Kajian Bahasa Melayu Brunei: Analisis Bibliometrik - Yaqin, Lalu Nurul; Yusof, Badriyah; Yusof, Norazmie; Chuchu, Ifwah Fauzani (PENDETA, 2023)
Kajian ini bertujuan untuk menganalisis arah aliran ataupun trend berkenaan kajian terhadap Bahasa Melayu Brunei dalam tempoh satu dekad yang lalu (2013 - 2022). Dengan memanfaatkan kaedah analisis bibliometrik khususnya aplikasi VOSviewer, kajian ini menganalisis maklumat penyelidikan dan penerbitan makalah-makalah yang direkodkan di dalam pangkalan data Scopus. Kajian ini berpandukan medan pencarian (topic area) ‘tajuk’, ‘abstrak’ dan ‘kata kunci’ sebagai rujukan. Hasil kajian mendapati sebanyak 482 artikel telah ditemui dalam pangkalan data Scopus yang diakses pada 08 Mei 2023. Jumlah tersebut menunjukkan peningkatan penerbitan ‘Bahasa Melayu Brunei’ yang signifikan bermula dari tahun 2013 sehingga 2022, dan Universiti Brunei Darussalam (UBD) selaku penyumbang penerbitan terbanyak berbanding institusi tinggi yang lain. Kata kunci ‘Melayu Brunei’ dan ‘Brunei English’ pula tersenarai sebagai kata kunci utama dalam penerbitan berindeks Scopus ini. Kajian ini memberikan gambaran bukan sahaja tentang trend dan perkembangan penyelidikan kebahasaan yang berkaitan dengan bahasa Melayu Brunei malah juga hubungannya dalam jaringan yang lebih luas sama ada dari segi tajuk perbincangan, bentuk penerbitan, tajuk penyelidikan, senarai penerbit dan jaringan penulis. Dari segi kepentingan, kajian ini boleh dijadikan sebagai titik rujukan untuk kajian lanjutan yang berkaitan dengan bahasa Melayu Brunei terutama sekali dalam memahami dan memantau perkembangan kajian Bahasa Melayu Brunei dalam konteks masa kini.