Bayangan Inses dalam Hikayat Raja Pasai: Incest Dream in Hikayat Raja Pasai - Zakaria, Norazimah bt (PENDETA, 2014)
Makalah ini menggunakan kaedah konsep kepengarangan Melayu tradisi bagi melihat peranan pengarang tradisi dan pendekatan Psikoanalisis Freud untuk melihat personaliti watak di dalam teks. Dalam penulisan Hikayat Raja Pasai, gejala inses tidak berlaku tetapi pengarang hanya memberikan gambaran bayangan inses itu melalui sikap dan tindak tanduk Sultan Ahmad Perumudal Perumal. Dalam hal ini, walaupun ada dorongan untuk berlakunya inses, pengarang yang terikat dengan adab kepengarangan Melayu menggunakan kreativitinya dengan memaparkan secara simbolik kesan dan akibat daripada bayangan inses itu. Dalam Islam gejala inses adalah haram di sisi agama dan ia adalah perbuatan yang amat terkutuk dan disebut dalam budaya Melayu sebagai “haruan makan anak.” This article used the method of traditional Malay authorship concept to look into the role of traditional author and Freud psychoanalysis approach in recognising the character’s personality and characteristics in the text. Incest could be depicted by the attitudes, actions, dreams. In Hikayat Raja Pasai, incest did not occur in Hikayat Raja Pasai but was hinted through Sultan Ahmad’s attitudes and behavior literature, the author did not include incest because literary history. In this matter, although there was tendency for incest to occur, the author who was bound to the Malay authorship code of conduct used his creativity to illustrate symbolically the effects and consequences of incest. In Islam, incest is forbidden and it is considered as despicable and in Malay culture it is known as “haruan makan anak.”