Analisis Visual Protes Sosial dalam Laman Sesawang Terpilih: Satu Penelitian Wacana Kritis dan Semiotik - Sazan, Darwalis; Md Yusoff, Md Zahril Nizam; Zaini, Muhamad Fadzllah (PENDETA, 2024)
Kajian ini mengkaji visual sosial terpilih di laman sesawang melibatkan visual protes. Dalam mengkaji peranan dan makna visual protes, kebanyakan kajian lebih terarah kepada visual yang lebih tular melibatkan hal kepolitikan, hiburan dan lain-lain di samping subjektiviti kepada khalayak tentang apa yang digambarkan dalam imej protes itu. Bahkan kajian seperti ini jarang diketengahkan lebih-lebih lagi melibatkan visual protes. Penelitian kajian ini memperlihatkan gabungan analisis wacana kritis dan semiotik dalam menghubungkan keseluruhan dimensi wacana dan visual yang terbina. Untuk tujuan ini, kajian mengaplikasikan kaedah penyelidikan kualitatif dan memanfaatkan dua teori utama iaitu, Teori Analisis Wacana Kritis oleh Fairclough (1992; 1995) dan Teori Kress dan Van Leuween (2006). Hasil kajian mendapati bahawa walaupun terdapat perbezaan dalam visual melibatkan protes yang berbeza namun kaum wanita juga dilihat memainkan peranan dalam konteks visual protes ini. Lakuan ini dipengaruhi oleh pendasaran perspektif terhadap permasalahan yang wujud secara khusus. Berdasarkan analisis, kelaziman penolakan isu ini pula dilihat berlaku di persekitaran awam dan latar tempat kediaman. Justeru, dapat dijelaskan bahawa sesebuah wacana yang terbina berupaya mempengaruhi budaya masyarakat tertentu melalui perspektif berbeza yang dilihat sebagai salah satu isu yang besar dan sensitif. Kajian ini penting untuk mengesan ideologi dan kuasa yang tersurat dan tersirat disebalik visual ini dalam sosiobudaya masyarakat tempatan.