Analisis elemen teori perkembangan dalam kandungan buku teks pendidikan moral tingkatan 4 KSSM - Solumuthu, Kogindran; Thambu, Nadarajan (Perspektif Jurnal Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2025)
Lazimnya, buku teks merupakan salah satu sumber utama rujukan guru dan murid harus membantu melancarkan proses PdP Pendidikan Moral. Sejajar dengan itu, buku teks Pendidikan Moral harus menjadi satu alat yang utama dalam memastikan matlamat kurikulum dapat dicapai dengan memberi penekanan kepada dimensi moral. Justeru, kandungan buku teks harus disampaikan secara sistematik berlandaskan teori perkembangan dimensi moral. Hakikatnya, teori-teori perkembangan dimensi moral ini seharusnya menjadi asas ilmu moral dan panduan kepada manusia dalam melaksanakan kehidupan seharian mereka. Justeru, artikel ini membincangkan hasil kajian tentang Buku Teks Pendidikan Moral. Buku teks Pendidikan Moral Tingkatan 4 KSSM dianalisis dengan menggunakan kaedah analisis teks Hermeneutik untuk melihat bagaimana kandungan buku teks Pendidikan Moral KSSM menjelaskan teori-teori perkembangan dimensi moral. Kandungan buku teks Pendidikan Moral dilihat kurang dijelaskan dan tidak seimbang dari aspek dimensi moral. Kajian ini berpandangan bahawa teori perkembangan moral yang merupakan teras dalam proses pengajaran dan pembelajaran mata pelajaran Pendidikan Moral harus memfokuskan ketiga-tiga dimensi moral dengan lebih seimbang dan bukan hanya memfokuskan kepada teori karakter Lickona (1991) dan harus diperluaskan kepada teori-teori perkembangan moral yang lain.