Motivasi Penghasilan Inovasi Pengajaran dalam kalangan Guru Inovatif Pendidikan Islam: Pendapatan Sampingan vs Saham Akhirat - Wan Abdullah, Wan Ali Akbar; Abdul Razak, Khadijah; Hamzah, Mohd Isa; Mohd Zhaffar, Nursafra (Perspektif Jurnal Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2025)
Motivasi adalah topik penting untuk memahami apa-apa yang mendorong seseorang itu bertindak. Antara motivasi yang dikaitkan dengan penghasilan inovasi adalah pendapatan. Ia kontradik dengan motivasi mengajar guru Pendidikan Islam yang sentiasa dikaitkan dengan keikhlasan dan mendapatkan saham akhirat. Jurang ini membuka ruang kepada keperluan mengkaji motivasi yang mendorong guru inovatif Pendidikan Islam (GIPI) ketika menghasilkan inovasi. Selain itu, fenomena ini turut menarik untuk diteroka dari sudut kaedah GIPI mendapat saham akhirat daripada inovasi yang dihasilkan, tujuan penjualan inovasi, pertimbangan GIPI ketika memilih kaedah pemasaran dan penentuan harga terhadap produk inovasi. Kajian kualitatif ini dijalankan dengan menggunakan reka bentuk kajian kes. Peserta kajian dipilih menggunakan teknik persampelan bertujuan dan dijejak menggunakan teknik snowball. Data dikutip daripada temu bual dan analisis dokumen. Temu bual dijalankan secara separa struktur dan secara mendalam. Dapatan menunjukkan GIPI meletakkan saham akhirat sebagai motivasi utama mereka menghasilkan inovasi. Pengkomersialan produk inovasi juga dikaitkan dengan saham akhirat. Semakin ramai pembeli, semakin ramai mendapat manfaat, semakin banyak saham akhirat yang diperoleh. Oleh kerana itu, harga yang ditetapkan berpatutan. Selain itu, penyebar luasan turut dibuat dalam bentuk pinjaman dan perkongsian maklumat tentang inovasi yang telah dihasilkan secara terbuka di laman-laman sesawang.