Pemilihan Kerjaya Sebagai Pempengaruh Media Sosial Dalam Kalangan Anak Muda Di Malaysia: Sorotan Awal Dari Perspektif Islam - Abdul Jalil, Nur Syahidah (Perspektif Jurnal Sains Sosial dan Kemanusiaan, 2025)
Pekerjaan sebagai pempengaruh media sosial dilihat semakin mendapat tempat dalam kalangan anak muda di Malaysia. Kecenderungan untuk memilih kerjaya ini juga mendatangkan kebimbangan masyarakat apabila anak muda tidak lagi menunjukkan minat untuk menyambung pelajaran mereka. Makalah ini membincangkan faktor-faktor yang menyumbang kepada pemilihan kerjaya sebagai pempengaruh media sosial dalam kalangan anak muda; impak daripada pemilihan tersebut; serta, pandangan Islam mengenai pekerjaan pempengaruh media sosial. Kaedah kualitatif digunakan untuk mendapatkan data sekunder dan analisis dokumen yang terdiri daripada laporan agensi kerajaan, artikel jurnal dan akhbar yang berkaitan. Didapati bahawa terdapat empat faktor utama yang mendorong anak muda untuk memilih kerjaya sebagai pempengaruh media sosial iaitu; permintaan pasaran, pendapatan lumayan, fleksibiliti dan keinginan hidup seperti pempengaruh sedia ada. Islam secara umumnya melihat asas kepada pekerjaan pempengaruh media sosial ialah khidmat iklan. Oleh itu, ia hendaklah mengikut prinsip-prinsip syariah dan etika yang digariskan. Kecenderungan pemilihan kerjaya ini selari dengan perkermbangan teknologi dan industri semasa. Oleh itu, kawal selia industri perlu ditambah baik selain meneroka aspek latihan dan persijilan yang berkaitan untuk memberi nilai tambah kepada pemegang taruh.