Kepelbagaian pendekatan pengajaran dalam kalangan guru mata pelajaran Al-Lughah Al-‘Arabiyyah Al-Mu’asirah: The Diversity of Teaching Approaches Among Teachers of Al-Lughah Al-Arabiyyah Al-Mu’asirah Subject at Jeram Secondary Religious School, Selangor - Mohamed Shalikin, Nor Hadisah (SIBAWAYH Arabic Language and Education, 2024)
Penguasaan bahasa Arab adalah bergantung kepada keberhasilan suatu proses pengajaran berdasarkan pemahaman guru terhadap kurikulum dan pendekatan pengajaran yang diaplikasikan semasa proses pengajaran dan pemudahcaraan(PdPc). Hal ini membuka ruang kepada guru-guru untuk mempelbagaikan lagi pendekatan pengajaran dengan menggunakan pendekatan pengajaran moden dan tidak lagi bergantung kepada pendekatan pengajaran tradisional sahaja secara sepenuhnya dalam proses PdPc bahasa. Kajian ini bertujuan untuk meneroka bentuk-bentuk pedagogi yang diaplikasikan guru, jenis-jenis pendekatan pengajaran yang digunakan guru subjek LAM sama ada bersifat tradisional atau moden, dan tahap penggunaan teknologi oleh mereka sepanjang kelas PdPc berlangsung. Seramai sepuluh orang guru mata pelajaran Al- Lughah Al-‘Arabiyyah Al-Mu’asirah (LAM) terlibat dalam kajian ini sebagai responden. Kajian ini merupakan kajian kualitatif yang melibatkan proses temubual separa berstruktur sebagai proses pegumpulan data utama. Data yang dikumpul dianalisis secara tematik dengan menggunakan perisian Atlas.ti. Hasil kajian menunjukkan guru bahasa Arab mempraktikkan pendekatan pembelajaran abad ke-21 (PAK21) dengan mengintegrasikan penggunaan teknologi semasa PdPc berlangsung.